28.05.2012

Faina integrala

  De ce faina integrala?..pentru o gramada de motive...in primul rand de ce nu? De ce sa nu folosesc faina integrala de grau sau de secara in locul celei albe rafinate? Faina integrala are mult mai putine calorii fata de faina alba , mult mai multe fibre(ele  joacă un rol foarte important în digestie, facilitând tranzitul intestinal), cu 400% mai multe vitamine decat faina alba ( complexul de vitamine B, vitamina E), precum si minerale (fier si zinc, magneziu, fosfor potasiu ) . Deoarece contine si acid folic este indicata femeilor insarcinate. Aceasta faina integrala se obtine prin macinarea in totalitate a bobului de grau, adica tot ceea ce contine bobul de grau se regaseste in ea si nu se pierde. In cazul fainii albe nu se intampla acest lucru, aceasta nu ne aduce nici un fel de beneficii, in afara de faptul ca are un continut caloric mare .
      Atentie insa daca dorim sa cumparam paine facuta din faina integrala, sa ne uitam cu atentie pe eticheta produsului, daca nu este mentionata ca ingredient faina din macinis integral, acea paine nu este ceea ce cautam. Nu este suficient sa scrie paine neagra sau paine graham. Acele paini nu au valoarea painii din faina macinis integral. Pot fi facute din faina alba de diferite tipuri la care se adauga coloranti, de asemenea si painea din faina alba amestecata cu faina integrala nu este la fel de buna.Eu prefer sa imi fac acasa painea , cumpar faina pe care scrie macinis integral si imi prepar dupa gustul meu adaugand si diferite seminte.Recomand painea din faina integrala pentru beneficiile pe care le aduce, dar si alte produse care pot fi preparate folosind acest tip de faina.Eu de obicei folosesc acesata faina.

   Senzația de sațietate se instalează fiziologic mult mai repede în cazul consumului de pâine integrală decât în cel al pâinii albe, eu ma satur cu o feliuta la o masa si mi se pare si mult mai gustoasa decat cea alba. Este saraca in glucide de aceea este recomandata si persoanelor cu diabet dar si in cura de slabire.Consumul frecvent de cereale integrale si implicit de produse care contin faina integrala duce la diminuarea riscului dezvoltarii unor afectiuni ca bolile cardiovasculare, cancer, diabet, osteoporoza, aceasta din urma datorita vitaminei D din cerealele integrale care ajuta la fixarea calciului in organism.
    Din faina integrala fac paine, clatite, pizza si multe altele...este nemaipomenita...asa ca o includ cu drag in lista mea de shopping pentru sanatate...

25.05.2012

Piept de pui la gratar

   Ce pofta mi-a fost toata ziua de un gratar...am reusit sa improvizez ceva seara...atata ca a fost la tigaie dar a avut un gust deosebit de bun.
   Am taiat felii mai grosute dintr-un piept de pui pe care ulterior le-am batut putin si le-am dat pe ambele parti cu un amestec de condimente (sare, piper, oregano, ienibahar, marar uscat, maghiran, boia dulce). Am  mai presarat si putin usturoi tocat marunt deasupra si le-am lasat sa stea o ora asa.



  Am pus in tigaie doua linguri de ulei de masline, am pus gratarele si le-am lasat la un foc iute cateva minute.  Le-am intors doar odata.

 Le-am servit cu o salata de varza proaspata. A fost o mancare simpla, rapida, gustoasa.



18.05.2012

Seminte de in

   Semintele de in le-am descoperit candva din intamplare cautand ceva care sa ma ajute in cura de slabire  si de atunci le recomand din tot sufletul.Au un gust usor dulceag si nu schimba gustul alimentelor daca sunt combinate cu ele. Sunt nelipsite din painica mea de casa din faina integrala si din biscuiti, dar le consum si ca atare sau presarate in iaurtul de dimineata alaturi de cereale,precum  si in salate. In painica de casa pun seminte de in macinate, sunt ca o faina .Le mai adaug si la clatitele mele din faina integrala deoarece acestea pot inlocui ouale, o lingura de seminte de in macinate amestecate cu 3 linguri de apa inlocuiesc un ou.
      Semintele de in sunt foarte bogate in acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, in fibre, ceea ce este foarte important deoarece stimuleaza digestia si suntem feriti de constipatie. Mai contin complexul de vitamine B dar si minerale precum magneziul. Semintele de in sunt de un real ajutor in cura de slabire, stimuleaza arderea grasimilor, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la scaderea colesterolului "rau", sunt utile femeilor aflate la menopauza prin reducerea bufeurilor, si previn cancerul Ne intaresc unghiile si parul. La bebelusi pot fi introduse in alimentatie dar doar dupa varsta de 1 an. Au si unele contraindicatii in sensul ca trebuie administrate in cantitati moderate adica nu mai mult de17 g zilnic,  femeile insarcinate trebuie sa le consume cu precautie, iar cei care au cancer sau alte afectiuni cronice ar trebui sa ceara acordul medicului inainte de a incepe o cura cu aceste miraculoase seminte.
 Eu am gasit la d&m punga cu seminte de in la 500g in jur de 5 lei ceea ce este foarte ieftin in comparatie cu preturile de la plafar sau hipermarketuri.
  Sfatul meu este sa le includeti in alimentatie si nu o sa va para rau.