Mie personal, imi plac mesele festive , pentru ca de cele mai multe ori aduna in jurul lor oameni dragi., fie ca este vorba despre familie sau prieteni, cunostinte, pe care pot sa ii rasfat cu o mancare gustoasa, un decor placut..si multa voie buna..
Cand aranjam o masa festiva, trebuie sa stim exact numarul invitatilor, si pe langa acesta vom avea undeva pregatit pentru situatii neprevazute inca un tacam complet.
Fiecare invitat va gasi la masa in dreptul scaunului indicat de gazda un tacam complet insotit de farfuriile corespunzatoare si de pahare.
Si acum sa trecem la ce ne intereseaza de fapt..din ce este alcatuit un tacam complet.
- In primul rand, in fata invitatului, trebuie sa existe o farfurie intinsa mare, pe care vom aseza celelalte farfurii
- O farfurie de dimensiune mijlocie pentru antreuri, asezata peste cea intinsa mare
- In dreapta farfuriei asezam lingura de supa in exterior si cutitele spre interior in functie de cate feluri avem. Langa lingura, spre interior se afla cutitul mic pentru antreu, cutitul de peste daca este cazul, apoi cutitul mare pentru friptura. Cutitele vor fi asezate cu taisul spre farfurie
- In stanga farfuriei asezam furculitele: langa farfurie va fi asezata furculita mare pentru friptura, apoi cea de peste , iar la exterior cea pentru antreu
- Tacamurile pentru desert, respectiv linguritele le asezam deasupra farfuriei, avand grija ca , coada sa fie orientata spre dreapta
- In fata tacamurilor pentru desert, spre centrul mesei, asezam paharele, de la cel mai mic la cel mai mare, deci cel mai mic pahar va fi asezat in dreapta urmand celelalte, unul langa altul
Distanta optima intre seturile de farfurii si tacamuri asezate pe masa pentru fiecare invitat este de 70 -80 cm
In mijlocul mesei asezam platourile impreuna cu tacamurile de servit comune.
Pentru a avea un tacam complet pentru o masa festiva, din casa nu trebuie sa lipseasca urmatoarele:
- farfurii intinse mari
- farfurii adanci pentru supa
- farfurii mici pentru antreuri
- farfurii pentru desert
- platouri mari pentru servit
- castroane pentru salate
- supiere
- sosiere si solnite
- serviciu de cafea( cesti, farfurioare, cafetiera,zaharnita, canita pentru lapte sau frisca)
- exista si un serviciu special pentru peste (farfurii intermediare, platouri ovale, tacamuri potrivite)
- pahare de diferite dimensiuni
Cam atat pentru azi, am sa revin cu partea II, care se promite a fi o continuare aceea ce am scris aici...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu