29.08.2012

Ulei de masline

                                                        
 Bineinteles ca uleiul de masline nu poate lipsi din bucataria noastra, este un produs care ne protejeaza sanatatea si este considerat si un ulei al frumusetii fiind utilizat ca ingredient in diferite produse cosmetice.   Poate fi folosit ca o masca pentru parul deteriorat, ca balsam pentru buzele uscate, ca masca pentru tenul uscat impreuna cu un galbenus de ou si miere de albine, iar unghiile fragile le putem inmuia o data pe saptamana in acest benefic ulei de masline. Bogat in acid linoleic, este un foarte bun hidratant.  Si barbatii pot beneficia de efectele sale, folosindu-l ca balsam dupa barbierit.
  Numit de Homer ca fiind aurul lichid , miraculosul ulei de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat proaspat stors din fruct. Este bogat in acizi grasi monosaturati si antioxidanti. Proprietatile sale terapeutice sunt numeroase, eu l-am testat pe o nesuferita de gastrita luand in fiecare dimineta pe stomacul gol o lingura din acest aur lichid. Este recomandat consumul acestui ulei pentru scaderea colesterolului rau prevenind astfel bolile cardiovasculare, scade incidenta calculilor biliari, previne diferitele tipuri de cancer, diabetul zaharat si foarte interesant amelioreaza sfoaritul prin lubrifierea muschilor gatului daca se administreaza o lingura de ulei seara inainte de culcare.:)). Este benefic si in hipertensiune,osteoporoza, constipatie, obezitate, consumul regulat de ulei de masline duce la pierderea grasimii corporale mai ales in zona abdominala.
  In bucatarie este ideal pentru gatit pentru ca nu isi pierde proprietatile la incalzire decat peste 210 grade Celsius, si studiile arata ca  poate fi folosit de mai multe ori finndca este rezistent la temperaturi crescute.
 Eu personal folosesc doar ulei extravirgin, care este obtinut din simpla presare a maslinelor si are o aciditate sub 1%. Alte tipuri de ulei de masline sunt cel virgin cu o aciditate sub 2 %, si uleiul rafinat care este de o calitate slaba si nu il recomand.
  Folosesc uleiul de masline la salate de obicei, dar o aroma desebita puteti obtine prin macerarea unor condimente in acest ulei. Puteti pune in sticlute de culoare inchisa un amestec de condimente preferate, peste care turnati ulei de masline, acoperiti si lasati la macerat cateva zile. Veti obtine un ulei aromat gustos pe care il veti putea folosi la salate, paste, etc.
 Uleiul de masline trebuie ferit de caldura si umezeala, temperatura ideala pentru pastrarea acestuia este de 14 grade Celsius.
 Toate acestea fiind spuse, cred ca uleiul de masline si-a castigat dreptul de a fi inclus in lista mea de shopping si sper ca toata lumea sa il adauge pe lista de cumparaturi avand in vedere benficiile pe care acesta le aduce sanatatii.